Stadsbildspriset 2017 tilldelades Villa Sjögren

Miljö- och byggnadsnämnden i Vellinge kommun delar årligen ut ett stadsbildspris till en byggnad, en plats, ett inre eller yttre rum, objektet får vara högst 5 år gammalt. 2017 års pris tilldelades Villa Sjögren på Duvstråket 27 i Ljunghusen, där Rotpartner projektlett hela byggnationen.

Villan ritades av Martin Ronander från arkitektfirman Ronander & Laursen och är vackert beläget intill kanten till ljungfältet vid Ljunghusen som ligger mellan Höllviken och Skanör. Villan står mitt bland tallar och ljung och är helt klädd av cortenstål vilket gör att den smälter perfekt in i naturen. Vi på Rotpartner känner oss mycket stolta och glada för att ha varit med i hela processen med förfrågningsunderlag, upphandling av entreprenör, byggledning samt varit KA för hela projektet.

 

Juryns motivering till priset lyder; - Land övergår i hav – och hav i land. Mellan träden glittrar det himmelsblå havet. Vid ljungen, bland tallarna smälter Villa Sjögren självklart in i landskapet. Samspelet mellan ljung, utblick och corten har på ett föredömligt sätt förenats i Villa Sjögren.

Byggnaden är varsamt och omsorgsfullt placerad i Ljunghusens unika skogskaraktär där mötet med tallar, ljung, kråkbär och pors förstärker fasadmaterialets färgskiftningar från en varmt orangebrun till purpurbrun. Här har ny bebyggelse och landskapets kvalitéer fått verka tillsammans i en symfoni.

-Det har varit spännande att jobba med ett prestigeprojekt som har utmanat den traditionella byggstandarden både med nya material och former. Villan i cortenstål smälter verkligen väl ihop med naturreservatet och ljungen. Växtligheten under och runt huset fick grävas upp och växa vidare i pallkragar på granntomten tills det var dags att återplanteras runt den färdigställda villan, säger Carl Kylberg, VD Rotpartner Malmö.