Hur du blir spännande bredvid en storsatsande, lyxig granne

Det snabba svaret, du vågar gå din egen väg. Vi fick uppdraget att ta fram en vision för att lyfta det gamla köpcentret E-center som ligger granne med det nyligen totalombyggda Galleria Center Syd vid E6:an i Löddeköping. Nu tar vi det från idé till färdigställande tillsammans med den kommersiella konsulten från TAM-Retail.

– Fastighetsägaren Myrko har sett behovet att de måste göra något och går all-in. De tar ett helhetsgrepp och vi får vara den som vägleder i det. Det betyder mycket att kunna vara med hela vägen och säkerställa att det blir som vi tänkt, säger Christofer Wickman, projektledare på Rotpartner som varit med från start.

Vi började med en förstudie i hur man kan fräscha upp köpcentret i sig. Det har stått orört sedan början av 90-talet. Till det finns en byggrätt att bygga till samt vissa vakanta ytor. Idag finns här framförallt outletbutiker. Och varje butik har sin egen in- och utgång mot parkeringen och drar därmed inte direkt nytta av de andra hyresgästerna. På andra sidan gatan så huserar samtidigt den stora gallerian som de flesta skåningar känner till. Och de har gjort ett jättelyft. E-center behövde göra något.

– Konceptet bygger på att vi ska behålla E-centers identitet som köpcentret där du kan göra ett kap. Inte den lyxiga känslan du får över gatan, utan ett enkelt, fräscht och smart komplement som signalerar lågpris, fortsätter Christofer Wickman som även varit med i arkitektteamet.

Tänk dig ett containerfartyg fullastat med färgstarka containrar som kommer direkt från producenten. Inga mellanhänder. Så du kan köpa billiga produkter. Känslan är avskalad. Industriell. Och modern. Det är det vi eftersträvat när vi föreslagit ytskikt med korrugerad plåt som ett genomgående formspråk och där varje hyresgästs signaturfärg tas upp i respektive portal. Det kommer nu bli verklighet. Butikernas ingångar från parkeringen blir samtidigt enkelriktade och det öppnas upp för in- och utgång mot passagen inne i köpcentret för att skapa synergieffekter för hyresgästerna. Och det blir två tillbyggnader med gemensamt formspråk som håller ihop helheten. Den mindre ger restaurangen en ny servering bredvid den idag anonyma entrén mot gallerian som samtidigt höjs till 9 meter för att suga in de kunder som gått ut från andra sidan gatan. Den större får en ny huvudentré som vi sitter och projekterar för just nu. Den idag brokiga fasadskyltningen kommer också styras upp ordentligt för att få till en enhetlig kommunikation som gynnar alla hyresgäster.

– Jag ser en win-win i alla led i det här konceptet. Fastighetens värde ökar, hyresgästerna drar mer nytta av varandra och kunderna får en trevlig köpupplevelse. Det här handlar inte bara om en uppfräschning utan om att skapa värde åt alla parter, avslutar Christofer Wickman.

Projektet som är indelat i fem etapper planeras vara klart sommaren 2019.

Fakta
Var: I Löddeköping, alldeles intill E6:an mellan Malmö och Helsingborg.
På uppdrag av: Myrko Fastigheter AB
Vad: Ombyggnad och renovering av 11 500 m2. Dessutom tillbyggnader på totalt 1 300 m2.
Projekttid: Tre år