H-beslagEtt H-beslag är en modern form av beslag till ett vridfönster. Att fönstret är ett vridfönster innebär att hängningen inte är på höger eller vänster sida, utan på båda sidor om fönstret. Fönstret öppnas genom att handtaget förs framåt och utåt.


Det fönster som har ett H-beslag är glidhängt, vilket gör att det är blir upphängt på båda sidor. Det har sina fördelar. Till att börja med kan ett fönster belagt med ett H-beslag inte glida ner sig. Passformen blir stadig. Det blir också ett fönster som inte tar plats på insidan av fönstret, som vissa andra fönster kan göra. Gardiner och blomkrukor riskerar inte att förstöras av att fönstret öppnas eller stängs. Svängfunktionen på fönstret ligger nämligen helt utanför fasaden. Ännu en fördel med ett H-beslag är att det blir lätt att putsa fönstret från insidan. Det är bara att svänga runt fönstret maximalt, så kan utsidan putsas lika lätt som insidan. Om ett fönster med H-beslag har spröjs ligger det antingen i själva glaskassetten, eller är lätt att montera bort inför putsningen.

Samtidigt som fönstret kan svängas 360 grader, kan inte fönstret öppnas hur mycket som helst utan en tvågreppsfattning. Det finns en inbyggd barnspärr som spärrar fönstret i vädringsläge om inte en spärrknapp trycks in samtidigt som fönstret öppnas. Det garanterar ett säkert fönster.