FönsterrenoveringDe flesta fönster som börjar se tråkiga ut kan bli som nya med hjälp av en fönsterrenovering. En fönsterrenovering kan vara ett stort eller litet projekt beroende på hur illa ställt det är med fönstrets skick. Målningen behöver ibland förbättras, men allt som oftast är det bästa att måla om hela karmen och bågen, samt att kitta om fönstret.

Det är i princip alltid de fönster som är tillverkade av trä som behöver renoveras emellanåt. Fönster i PVC eller aluminium klassas som underhållsfria. Färgen på träet och kittet som håller fast fönstret slits med tiden och behöver läggas om. Det innebär en hel del arbete med skrapning av färg och borttagning av fönsterkit. Sedan krävs kittning, grundmålning och slutfinish. Allt arbetet ska ske med bra verktyg och med färger och oljor som är anpassade för just fönstermålning. Många rekommenderar färger med linolja för bästa hållbarhet.

En fönsterrenovering innebär i princip alltid att fönstret måste tas ner och att beslagen tas bort. Fönsterglasen är till exempel fastsatta med små spik som ska avlägsnas inför omkittingen, och det är en viss teknik förenat med att kitta om glasen. I de fall glasen har ett högt u-värde kan det löna sig att byta glasen till energiglas. Även slipningen och ommåningen av bågar och karm kräver varsamhet och noggrannhet. Den som behöver kan anlita en fönsterrenoverare. De kan sin sak och kan garantera ett gott resultat. Arbetet är rotavdagsgillt.