Efter 10 år och över 100 byggmöten är projektet i hamn

SGS Studentbostäder ser till att studenter vid Göteborgs högskolor har någonstans att bo. Vi har jobbat ihop i flera olika byggprojekt genom åren och det som varit igång under längst tid står nu klart. Stambyte och badrumsrenovering av drygt 1 400 studentbostäder på Olofshöjd.

– Det är inte så ofta man kommer upp i över 100 byggmöten så det gör så klart det här lite speciellt. Det har pågått länge och då är det lite extra kul att det blivit ett så lyckat resultat, säger Karl Nyblom, bygg-/projektledare på Rotpartner.

På Rotpartner har vi jobbat med projektet sedan 2007. Först med förstudie, projektering och upphandling och därefter projektledning, byggledning och besiktning. Vi har haft ett provtrapphus och sedan ett provhus för att säkerställa att det blir bra i alla led. Därefter har ett hus åt gången evakuerats och renoverats. Projektet har varit uppdelat i tre etapper och NCC har varit entreprenör för samtliga etapper.

Badrummet är en väsentlig del av boendet och att få det helrenoverat upplevs självklart mycket positivt. Vi valde att genomföra projektet med evakuerade hus och det var rätt beslut. En del ”huskroppar” sitter ihop men trots det har vi endast fått en handfull klagomål under alla dessa år som arbetet varit igång, säger Thomas Jaxing på SGS Studentbostäder.

Som lite kuriosa kan vi berätta att det gått åt omkring 1.100.000 kakelplattor vilket motsvarar 25.000 kvm. Dessa sitter fast med totalt 75 000 kg fix och är fogade med sammanlagt 9 000 kg bruksfog. Skulle man räta ut all fog till ett enda långt sträck skulle det räcka från Uddevalla till Ystad!

Olofshöjd består av 3-6 våningars tegelhus byggda 1969-1971 i centrala Göteborg.